Het bestuur van de Europese Centrale Bank heeft Danièle Nouy uit Frankrijk voorgedragen als voorzitter van het centrale bankentoezicht.

Volgende week presenteert zij zich in een hoorzitting aan het Europees parlement, dat de benoeming moet bekrachtigen. Dat maakte de ECB woensdag bekend.

Nouy heeft de voorkeur gekregen boven Jan Sijbrand, directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank (DNB). Die beslissing komt niet als een verrassing.

Kenners gingen er al van uit dat de Française de beste papieren had omdat het Europees Parlement de voorkeur zou geven aan een vrouw. Bovendien levert Nederland in de persoon van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al de voorzitter van de eurogroep.

Toezicht op banken

De ECB neemt volgend jaar het toezicht op de 130 grootste banken van de eurozone over van de nationale toezichthouders.

Het is de eerste stap richting de bankenunie die moet leiden tot herstel van het vertrouwen in de de Europese bankensector. Voor het zover is worden de balansen van de banken die onder het ECB-mandaat gaan vallen grondig doorgelicht en aan een strenge stresstest onderworpen. Waar nodig worden de kapitaalbuffers versterkt.

Française als machtigste waakhond banken

Nouy ging bij de Franse centrale bank werken in 1974, toen ze 24 jaar oud was. Ze was er al kind aan huis, want haar vader werkte ook voor de Banque de France. In 1976 wierp de jonge Bretonse ze zich er al op controletaken.

Ze werkte tot 1985 voor de bankencontrolecommissie. Na een jaar werk met Europese marktkwesties keerde ze terug naar controlecommissies . 'Controlfreak' Nouy ging in 1996 werken als topvrouw van het Basel Comité voor Bankentoezicht, een invloedrijk internationaal orgaan gevestigd in Basel. In 2003 keerde ze terug naar het Franse en Europese bankentoezicht.

Ze geldt als conservatief op financieel-economisch gebied en is fel pro-Europees. Ze heeft volgens Franse media geen enkele moeite haar gezag uit te stralen in het door mannen gedomineerde centralebankiersmilieu. Ze zou met een sobere stijl van eenvoud en veeleisendheid zelfs gevreesd zijn in centralebankierskringen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl